Σάββατο, 27 Απριλίου 2024

Συνεντεύξεις

Χρυσαδάκος: Πόσο αξιόπιστοι είναι οι συντελεστές του προγράμματος Νέων Γεωργών; Ανεπιθύμητη η ελαιοκαλλιέργεια;

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΣΤΑΥΡΟΥ ΧΡΥΣΑΔΑΚΟΥ: Πρόσφατα  δόθηκε στη δημοσιότητα  από τις υπηρεσίες του ΥΠΑΑΤ η «προδημοσίευση» του προγράμματος  «Εγκατάσταση Γεωργών Νεαρής Ηλικίας» του Στρατηγικού Σχεδίου Κοινής Αγροτικής Πολιτικής (ΣΣ ΚΑΠ) της Ελλάδας 2023– 2027». Το πρόγραμμα αυτό στοχεύει στην ανανέωση του αγροτικού πληθυσμού στην Ελλάδα αλλά και στην ΕΕ και  περιλαμβάνει  σειρά  από  σοβαρά κίνητρα.
Αποτελεί  κοινή διαπίστωση ότι το πρόγραμμα  έχει ευρεία απήχηση ανάμεσα  στους  νέους ανθρώπους και είναι αρκετοί  αυτοί που επιλέγουν να ενταχθούν στην γεωργία. Η επιλογή αυτή φαίνεται  να ενισχύεται μετά την πρόσφατη κρίση  όπου ο κλάδος της παραγωγής τροφίμων παρουσίασε  αξιοσημείωτη αντοχή. Από την προδημοσίευση των όρων και τεχνικών λεπτομερειών του προγράμματος  δεν  διαφαίνεται η θέληση  της ηγεσίας του ΤΠΑΑΤ  να διευκολύνει την ένταξη των υποψηφίων  στο μέτρο,  δηλαδή  την εγκατάσταση νέων ανθρώπων  στη γεωργία. Αντίθετα, για κάποιους  ανεξήγητους  λόγους, σε κάθε νέα πρόσκληση  τίθενται όλο και νέες αυξημένες προϋποθέσεις. Προϋποθέσεις  που λειτουργούν ως «κόφτες» για τα νέα παιδιά που επιθυμούν να  δουλέψουν στο πρωτογενή τομέα. 

Ακούστε την συνέντευξη του Σταύρου Χρυσαδάκου, στο ραδιόφωνο ΠΟΛΙΤΕΙΑ 90,7 και στον Λεωνίδα Χονδρόπουλο, την Πέμπτη 25 Ιανουαρίου 2024.